Магданозът пази от рак, лекува очите и сърцето

magdКои са лечебните свойства на магданоза

Една от най-разпространените зелени подправки у нас е магданозът, но той е познат на човечеството преди повече от две хилядолетия. За пръв път е открит в Средиземноморието – Тунис, Алжир и Южна Италия. В Древна Елада е бил приеман за свещено растение и с него са украсявали главите на победителите в състезания за атлети.

Магданозът лекува и болно сърце

Подпомага дейността на сърцето и кръвообращението, препоръчва се при анемия. Този ефект е бил познат още на древните германци, които са приготвяли напитка от магданоз и червено вино за по-добра циркулация на кръвта. Благодарение на високото съдържание на желязо, магданозът е много полезен за производството на червени кръвни телца. Магданозът съдържа много калий, затова отварата от напитката понижава високото кръвно налягане. Благодарение на фолиевата киселина, се препоръчва за предпазване от болести на сърцето. Както и чесъна, магданозът подобрява липидната обмяна.

В Древна Гърция семената и корените са били използвани като диуретик, както и при смущения на храносмилателния тракт. Днес благотворното действие на магданоза при стомашно-чревни нарушения са още по-добре проучени, тъй като се оказва, че стимулира и ензимите и подпомага метаболизма. Помага против газове, регулира функцията на черния дроб.

В миналото при астма, и гонорея се е препоръчвал чай от магданоз, а с отварата от семената са били третирани паразити и въшки в косата. Намачканите листа се използват за облекчение при контузии.

Лечебните свойства на магданоза върху ставите

Магданозът е със силно противовъзпалително действие и се прилага за лечение на ревматоидни артрити и остеоартрити, различни инфеции и простуда. Премахва токсините и прочиства кръвоносните съдове, ставите и черния дроб, повишава значително имунитета.

Действа против спазми, затова едно от най-популярните му действия е при болезнена менструация. Той успокоява болките, освен това регулира месечния цикъл. Препоръчва се за родилки, тъй като помага за по-бързото свиване на матката и стимулиране на производството на кърма. При кърмачките, чиито млечни жлези са се втвърдили, много добре действат компреси с магданозена настойка.Стимулира и сексуалната функция, повишава либидото.

Как магданозът лекува зрението

Друг популярен ефект на магданоза е върху зрението. Прясно изцеденият сок помага при катаракта, блефарит, конюнктивит, офталмия, възпаление на роговицата и на очния нерв. Ако се приготви сок от магданоз и цикория, той облекчава възпалените очи.

Стимулира апетита, повишава тонуса. Смята се, че помага при инфекция на ухото и глухота, натъртвания, диария, анемия. Укрепва зъбния емайл. В козметиката магданозът се използва за избелване на петна и лунички по лицето. За целта се нарязва на ситно и се поставят лапи на засегнатите места. Изстуденият сок от магданоз и краставица премахва тъмните кръгове и торбичките под очите.Облекчава болката при ужилване от насекоми, а ако се сдъвче суров, дезинфектира устната кухина и освежава дъха.

Related Posts