bio_tree
София, ул. Банско шосе 7
028109203, 028109202
office@biotree.bg
http://biotree.bg
Био трии ООД е създадена в края на 2008 година. Основната и дейност e разработване на високоефективни технологии за размножаване по метода ин витро на ценни бързорастящи дървесни и растителни видове с перспектива за стопанско отглеждане и поддържане на генетична банка на елитен посадъчен материал.

bioБио трии е разположена в западна индустриална зона на град София. Лабораторията разполага с модерни фитостатни за автоматично поддържане на светлинен и температурен режим, лаборатория за подготовка на хранителните среди и извършване на експериментални изследвания; ламинарни боксове; сервизни помещения за стерилизация на хранителните среди и отработения материал, съвременен адаптационен корпус, оборудван с отопляеми кувьози за контролиране на условията при аклиматизиране на in vivo материала и 4000 кв.м модерен оранжериен комплекс.

Ние произвеждаме висококачествен посадъчен материал за различни растителни видове по метод на ин витро размножаване. Преди да бъде предложен на пазара посадъчния материал преминава през етап на селекция в контролирани адаптационни условия за постигане па подобрени растежни характеристики.

За много кратък период на съществуване в Био трии са разработени вече няколко нови технологии за in vitro размножаване на различни растителни видове, като някои от тях са защитени като интелектуална собственост на фирма Био трии с патенти в Патентно ведомство на Република България.

Посадъчен материал от Пауловния

Специалистите на Био трии извършват селекция на клонове Пауловния с цел постигане на подобрени растежни характеристики и разширени ареали на разпространение на нашите хибриди. През 2012 година приключихме работата върху селекцията на три нови хибридни клона Paulownia за различните стопански приложения и климатични особености: BELLISSIA, OXI и PAULEMIA.

Селектираните клонове са защитени със Заявки за защита на сортове в Патентно ведомство на Република България и представляват изключителна интелектуална собственост на фирма Био трии ООД.

Посадъчен материал от Годжи бери

Плодовете на Годжи /Lycium barbarum/ са известни като най-силната хранителна добавка против стареене и един от най-богатите на антиоксиданти плодове в света. Стопанското отглеждане на Годжи Бери е переспективно в предвид силното развитие на сектора свързан с биохраните и биоактивните добавки не само в България, но и в целия свят.

Технологията, по която в лабораторията на Био трии се произвежда посадъчен материал за Годжи Бери (Goji berry) или както е известено още Lycium barbarum (Лиций или Мерджан) е по метод на ин витро микроразмножаване. Разработването на технологията е финансирано по ОП Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013. Тя е първата в света разработена за този растителен вид и защитена с патент, като интелектуална собственост на фирмата. Технологията позволява за много кратък срок да бъде произведено голямо количество чист от патогени и с гарантирано постоянно качество превъзходен посадъчен материал (разсад от Годжи Бери).

Ние предлагаме посадъчен материал (разсад) от няколко сорта Годжи Бери, отличаващи се по между си по размера на плода, вкусовите качества и добива от единица площ.
Селекцията на различните сортове Годжи бери се извършва от специалистите на Био трии с цел постигане на подобрени вкусови и растежни показатели на посадъчния материал. През 2013г приключихме работата върху селекцията на четири нови сорта Годжи бери: JB1, JB2, JB4 и JBX.
В момента новите сортове JB1 и JB4 се изпитват в ИАСАС към МЗХ и предстои вписването им в сортовата листа на ИАСАС. JB1 и JB4 са защитени със Заявки за защита на сортове в Патентно ведомство на Република България и представляват изключителна интелектуална собственост на фирма Био трии ООД.

Малина

Малината (Rubus idaeus) е плодоносно растение от род розоцветни. Достига до два метра височина. Развива се като храст и цъфти отгоре – надолу. Цъфтежът на малината продължава месец. Белите й цветове са най-предпочитани от пчелите сред овощните растения, защото дават изобилен нектар. Плодът на малината е много сложен — образуван е от многобройни малки костилчести плодчета като във всяко плодче има малка крехка и ядлива семка.

Счита се, че малината произхожда от планината Ида (днешна Турция). В диво състояние малината се среща на почти всички континенти – Европа, Азия, Южна Америка, в областите с умерен, тропичен и субтропичен климат. Обича хълмисти и планински райони и расте предимно по северните склонове. За стопански цели се отглежда най-вече в областите с умерен климат, главно в Европа и САЩ.

Плодът от малина съдържа антиоксиданти, фибри, много витамини от група В, витамините А, С, Е, К, и минерали – манган, мед, магнезий и калий, калций, няма мазнини, холестерол или натрий. 100 г малини съдържат 52 калории, 1.2 г белтъчини, 0.65 г мазнини и 11.9 г въглехидрати.

Помага при отслабване, диабет (понижава кръвната захар), има противовъзпалителни свойства, подобрява храносмилането, както и цялостното здравословно състояние и предпазва от рак.

Засаждане и отглеждане

Подготовка

Подгответе терена за засаждане като премахнете всякаква растителност и плевели и разпръснете достатъчно количество добре угнила оборска тор няколко седмици преди засаждане.
Малините се отглеждат най-добре на подпорни конструкции. При засаждане в големи плантации или ниви, забийте в земята два дървени кола с височина 2.4 м на около 60 см дълбочина на разстояние от около 3 м един от друг.
Ако смятате да отглеждате летни сортове, издълбайте дупки за коловете и опънете три реда поцинкована тел между тях – на височина – 76 см, 106 см и 167 см над земята и ги застопорете чрез затягане на болтовете, което може да се направи с помощта на гаечен ключ.
Ако разполагате с есенни сортове, няма нужда да добавят най-горната тел.
Ако разполагате с малка градина, отглеждайте растението на единични колове. Забийте здраво кол с височина 2,4 м в земята и засадете две малинови издънки в основата. Оставете да израснат 12 стебла и ги привържете с градинска корда.
Засаждане

Дълбочината на засаждане е от голямо значение за малините и практическото правило е да се стремите старият белег от почва по стеблото да е на същото ниво като почвата след засаждане. За да го постигнете, изкопайте плитка дупка с широчина около 30 см и дълбочина 8 см.
Разпръснете корените и покрийте с почва като я отъпквате. Засаждайте издънките на разстояние поне 40 см една от друга. Отрежете издънките на височина 30 см от земята, окастрете над пъпка и полейте добре.
Кастрене и подготовка

Режете издънки, които притежават плод, през лятото и най-късно до есента, като отново ги отрязвате до земята. Съединете около осем от най-силните нови издънки от всяко растение, за да плододават следващата година и отстранете останалите.
В средата на зимата, подкастрете израстъците отгоре, така че издънките да са на 15 см над горната тел.
Режете есенно плододаващите сортове в средата на зимата, режейки старите издънки до нивото на земята. Привързвайте новите стебла за поддържащата тел, използвайки градински канап.
Грижи за насажданията

Малините имат нужда от доста напояване и подхранване. Разпръсквайте гранулиран тор с основно приложение върху почвата през пролетта и мулчирайте с добре изгнила оборска тор.
Поддържайте растенията влажни, особено през сухия сезон.
Събиране на реколтата

Берете малините редовно, когато са узрели. Издърпвайте плодчетата внимателно от растението, оставяйки чепът, който ги държи на мястото му.

Карта на обекта