Чаят от куркума е превъзходен, ако смятате да живеете дълго и активно.

ScreenHunter_7633 Mar. 01 15.08Редовната употреба на чай от куркума помага в следните случаи:

– за профилактика на черния дроб– проучвания показват дори, че куркуминът в куркумата може да предотврати появата на цироза.
– за поддържане на здрави кости и стави
– при болезнен артрит – редовното пиене на чай ги облекчава, но още по-голям ефект има, ако се приема по 500 мг екстракт от куркума 2 пъти дневно.
– при диабет – куркумата намалява нивото на кръвната захар, препоръчва се и на здрави хора, които често си похапват сладкиши.
– за лечение на рани – тъй като куркумата е антисептик и естествен антибиотик.
– за възстановяване на ензимите след операции, силен стрес и продължително лечение с антибиотик, но в този случай вместо чай се препоръчва да се пие айрян с куркума. На 200 мл разбито с вода кисело мляко се слагат 3-4 щипки от смляната подправка.

Комбинацията от куркума и зехтин „убива” пърхута и заздравява скалпа.
– за здрава и красива кожа– жените в Индия я добавят към кремовете си, защото куркумата изравнява тена и прави кожата сияйна. Не пречи към това да се добавя и чай от куркума, защото вътрешното здраве личи отвън.
– при раздразнен стомах – чаят от куркума облекчава симптомите, но за по-бърз и траен ефект специалистете препоръчват да се приемат по 500 мг куркума 4 пъти на ден.
– за забавяне на развитието на Алцхаймер- клиничен тест, публикуван в Журнал по неврохимия, показва, че при лабораторни мишки куркуминът забавя развитието на болестта с 30 % и то само след седмица.
– за здрава и красива коса – комбинацията от куркума и зехтин „убива” пърхута и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде заменен с кокосово масло или масло от жожоба. Сместтта се втрива в главата и се оставя да действа 15 минути, после се измива.
– за профилактика на венците и бели зъби– заради антисептичните си противовъзпалителни действия куркумата заздравява венците. За по-бели – зъби пък препоръчват жълтият прах да се добавя към пастата за зъби.
– за отслабване – куркумата ускорява метаболизма на въглехидратите, извежда излишната от организма вода и в комбинация със сметана допринася за премахване на целулита.

Ако искаме да използваме куркумата за отслабване, най-ефективна е отварата от нея в комбинация с черен чай. Ето рецептата: 3 супени лъжици черен чай се запарва в 3 чаши вряла вода, след това се прецежда и се добавя 1 супена лъжица куркума, 3 резенчета джиндижифил, щипка канела, а накрая, като поизстине, се подслажда с лъжичка мед. След окончателното охлаждане на напитката се добавят 2 чаши кисело мляко.
Редовното пиене на чай от куркума в продължение на месец има много положителен противъзпалитен ефект, освен това пречиства и укрепва организма.

Куркумата трябва да се избягва при камъни в жлъчката и запушени жлъчни пътища. Освен това, ако решите да я използвате с лечебна цел, е добре първо да се конслутирате с лекар. Куркумата, разбира се, извън кулинарната си употреба, не бива да се използва от деца до 6 години.

Related Posts