ScreenHunter_66-Feb.-11-10.2231
Котел, ул. Изворска 7
045342271

ТПК Котленски край е създадена през далечната 1933 година. През годините на същестуването си кооперацията притежава многобройни цехове в населените места в Котелско и развива уникален стил, който не се среща никъде другаде.

Килимарското изкуство в града се развива на основата на българската традиция в домашното тъкачество и пренасянето на някои външни влияния, които са пресъздадени от творческия дух и усет на котленката.

Това довежда до създаването на автентичната котленска килимотъкаческа школа. И до днес класическите геометрични фигури радват окото със своите искрящи цветове.

В този край килимарството се развива още от петнадесети век и любопитното е, че всеки килим е наистина уникален, тъй като всяка тъкачка е вграждала в него, наред с традиционните геометрични, а по-късно и флорални фигури, и свои авторски мотиви.

Така са се появили и неповторимите динени кори, къдряви звезди, карамфили, лозинки, бардуци, та дори и символи от глаголицата. Освен това килимарката втъкавала в бордюра на килима или своето име, или името на собственика на ценната тъкан.

Уникалното на котленските килими е, че имат 2 напълно еднакви лица, затова се носи поверие, че от едната страна изкарват сто години, а като се обърнат от другата страна – още сто години.

Днес ТПК Котленски край продължава да поддържа традицията на ръчната изработка на котленски килими.

Престижа, който носи притежанието на автентичен котленски килим е причината ТПК да приема поръчки както от корпоративни, така и от частни лица.

Карта на обекта