Как да съхраним цветята през зимата

flПреди да внесете растенията вкъщи:

Прегледайте всички саксии. Ако има нападнати от листни и щитоносни въшки, трябва да ги изчистите, преди да ги внесете вътре. Откъснете пожълтелите и сухите листа и изрежете счупените клончета

Измийте всички листа. Изнесените навън растения събират много прах и е добре да ги „изкъпете”, което става лесно с подвижния душ в банята. Препоръчително е да покриете почвата, 3а да не се мокри прека­лено, защото това ще доведе до допълнително жълтеене на листата им.

След това аранжирайте растенията на най-подходящото 3а тях място според изискванията им към температурата през по-хладните месеци от годината.

Къде да настаните различните видове:

Щом сте любител на цветята, трябва да имате поне минимални знания 3а техните предпочитания. Какво трябва да имате предвид:

Тропическите поставете в по-топло помещение, където температу­рата на въздуха е над 25°С. Не бива да забравяте обаче, че повечето от тях се нуждаят от по-висока бездушна влажност, така че трябва да им я осигурите.

Кактусите подредете в помещение с no-умерена температура. През Зимата те нямат нужда от много вода, така че постепенно намалете поливането, като накрая го сведете до миниум.

Мушкатата и сакъзчетата поставете в хладно помещение, по стълбища и коридори. Има цветари, които ги държат в мазето. Ако ги поставите на хладно, трябва съответно да намалите поливането. Имайте предвид, че постепенно доста листа ще пожълтеят, цвето­вете ще прецъвтят, а до края на зимата много от стеблата съвсем ще се оголят. Това в случая е неизбежно, но не бива да ви притеснява. През пролетта ще избият нови клонки и листа и цветята ще станат прекрасни, както са сега. Ако зимните месеци са по-топли (както беше миналата година), от време на време трябва да поливате с малко вода растенията, 3а да не изсъхнат.

Има и друг вариант. Някои цветари не искат да се разделят с прекрасни­те цветове на мушкатата и сакъзчетата и през зимните месеци. Те ги поставят в топло помещение и продължават да ги поливат и подхран­ват. Така те цъфтят през Цялата зима.

Кой от вариантите ще предпочетете, решавате сами. В зависимост от това с какво място разполагате и как практикувате по принцип.

Стайната юка и олеандъра внесете в по-хладно помещение. Намалете поливането. Дръжте ги далеч от малки деца, защото листата на юката са остри и режат, а олеандърът отделя отровен сок.

Имайте предвид, че повечето цветя през зимата обичат светлина и температура между 15-18°С. Има, разбира се, и много претенциозни, но ако имате такива цветя, добре е предварително да се информирате за предпочитанията им и да се придържате към тях.

Related Posts