logo
гр. Панагюрище, ул. инж.Георги Момеков 15
0885303130, 0888748298
elmet@abv.bg
http://www.clarias-bg.com

 

 

Африкански сом (2)ЕЛМЕТ ЕООД е българска компания, собственик на Рибна ферма „Clarias”. Фермата е създадена с цел отглеждането  на клариас – африкански сом /Clarias gariepinus/, посредством рециркулационни  аквакултурни системи (RAS). RAS системите са модерни  системи, които са  разположени в затворено помещение. По този начин се избягва традиционния метод на отглеждане риба на открито в басейни и язовири и се осигурява целогодишен производствен цикъл. Стартирахме това начинание през 2012 година, като вече са изградени и функционират съпътстващите звена за преработка на риба. Фермите ни се намират в района на град Панагюрище и са с годишен капацитет на производство от 550 тона жива риба.

Рибна ферма „Clarias”, изнася част от производството си на клариас /африкански сом/ в Австрия, Германия и Франция. Фирмата има  разработена силна дистрибуторска мрежа за продажба на клариас /африкански сом/ в България. В момента този вид риба е изключително търсен в Европа. Кулинарните експерти са на мнение, че по отношение на вкуса, месото от клариас /африкански сом/ не отстъпва на есетрата, сьомгата и други видове риба с високо ценени вкусови качества. Крехкото му бяло месо е лесно за приготвяне, няма миризма и липсват малки кости, което го прави подходяща съставка от задължителното меню на деца и бебетата.

Смятаният за рибен деликатес африкански сом е сладководна риба. Месото му спада към групата на диетичните храни – богато е на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, съдържа оптимална комбинация от протеини, мазнини и аминокиселини, а също така е надежден източник на витамините А (50.0 IU), С (0.7 мг) и D (500 IU), докато витамините Е и К напълно отсъстват. Суровият сом е добър източник на минерали – калций (14.0 мг), магнезий (23.0 мг), калий (358 мг) и натрий (43.0 мг), омега-3 (535 мг) и омега-6 мастни киселини (101 мг).

Африканският сом е риба с изключително разнообразен аминокиселинен състав, важен за нормалното функциониране на организма, като в добри  количества са следните аминокиселини – левцин, лизин, аланин, аргинин, както и аспаргинова и глутаминова киселина. В зависимост от предпочитания начин на приготвяне и консумация на този вид риба, се различава и съдържанието на полезни вещества в нея. Рибна ферма „Clarias” разполага със собствен хладилен транспорт за превоз на жива, охладена и замразена риба.

За Фермата

Рециркулационните аквакултурни системи (RAS) представляват нов и уникален начин за рибовъдство. Вместо традиционния метод на отглеждане риба на открито в открити басейни и язовири, при тази система рибата се отглежда при висока плътност, в закрити водохранилища с контролирана среда. Използваната от „ЕЛМЕТ” ЕООД технология за рециркулационно приложение на водата във фермата, се базира на напълно затворена производствена среда.

При рециркулационен принцип на работа се осъществява икономия на големи количества вода за сметка на многократното й използване. Осъществява се пълен контрол на термичния и хидро-химичен режим, както и върху здравословното състояние на рибите. Производствения цикъл е целогодишен. Не на последно място е контролът върху отпадъчните продукти и опазване на околната среда. Зарибителният материал се внася от ферма в Холандия и е придружен с необходимите сертификати. Качествената храна, която гарантира бърз растеж и оптимално тегло на Clarias също се доставя от Холандия. В съдържанието й няма наличие на генетично модифицирани организми (ГМО).

 

Продукти

Kотлет от африкански сом

Предимствата на котлета от Африкански сом са, че няма силна миризма и е много е лесен за приготвяне. Подходящ е както за пържене, така също и за печене на скара или във фурна.

 

 

Филе от африкански сом без кожа

Филето от африкански сом е лесно за приготвяне, няма миризма и липсват малки кости, което го прави подходяща съставка за менюто на деца и бебета.

 

 

Цяла изчистена риба

Рибата е с изключително разнообразен аминокиселинен състав, важен за нормалното функциониране на организма, като в добри количества са следните аминокиселини – левцин, лизин, аланин, аргинин, както и аспаргинова и глутаминова киселина

Карта на обекта