ScreenHunter_22607 May. 07 12.17
Асеновград, бул. България 75
033162240, 033169151
vinzavod@mavrud.com
http://www.mavrud.com
Винзавод Асеновград е създаден въз основа на лозарската кооперация Станимашки мавруд през 1947 година. С нарастване на суровинната база предприятието се развива и производството постоянно се увеличава.

В летописа на фирмената история паметна ще остане и годината 1958, свързана с построяването на избата за преработване на грозде с капацитет 6 милиона литра. През 1963 в експлоатация е пусната и първата инсталация за термична обработка и стабилизиране на вината, а също и линия за бутилирането им.

ScreenHunter_22608 May. 07 12.22

Към настоящия момент Винзавод АД гр. Асеновград разполага с мощности за преработка на 10 млн. кг. грозде и производство и бутилиране на 12 млн.бутилки висококачествени червени вина. Преработва се грозде от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд, Рубин, Памид от района на Асеновград и Пловдив.

По съвместен българо-шведски проект през 2000 година се създава и експериментална изба за производство на висококачествени червени вина.Под ръководството на известния шведски енолог Ларс Торстенсон през 2001 по специална технология са винифицирани и първите количества селектирано грозде от сортовете Мавруд, Рубин и Каберне Совиньон, отглеждани и подбрани от определени лозови масиви в региона.

Над 65 процента от продукцията сега се изнася за страните от Западна Европа и Япония. Най-голям обем продажби на вина Винзавод АД реализира в Германия, Швеция, Литва, Латвия, Естония, Дания, Англия, Чехия, Виетнам и Канада. Няма ценители на качественото вино у нас и по света,които да не познават марките Мавруд Асеновград, Мавруд Резерва, Мавруд КНП, Каберне Совиньон, Каберне Резерва, Мерло, Мерло Резерва, Манастирско шушукане и други. Богат е асортиментът на произвежданите и бутилирани във фирмата високоалкохолни напитки. Гроздова обикновена и отлежала ракия, Гроздова ракия резерва, уиски АС и Дива коза, зърнена напитка Асеновград, мастика Тримонциум, бренди Амбелино са все производи на Винзавод АД, утвърдени със завидна популярност на пазара.

ScreenHunter_22611 May. 07 12.23

Като признание за съхранената традиция, професионализма и отличното качество на предлаганата продукция през годините Винзавод АД печели над 150 медала от международни конкурси. Златен Ритон в категорията Отлежали червени вина на изложението Винария 97 получава Мавруд реколта 87-ма. В категорията Най-младо вино на Винария 2002 приз Златен Ритон е отреден и на Мавруд реколта 2001.

Отличията от престижни форуми, прибавени към признанието на клиентите по света отдавна са утвърдили фирмата като предпочитан партньор не само на българския, а и на международните пазари.

Традициите тук имат бъдеще,но то се гарантира само с професионализъм и коректност – убедени са работещите във ВИНЗАВОД – АСЕНОВГРАД .

Карта на обекта