ScreenHunter_24518 Jul. 01 16.39
Сандански
074639008, 0888809333, 0887644800
office@sinticawinery.com
http://sinticawinery.com
ScreenHunter_24520 Jul. 01 17.05

 

 

 

 

Винарска изба СИНТИКА е новото лице на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в Сандански. Експерименталният аграрен център на българския югозапад дава на селското ни стопанство десетки нови клонове, вариаци и сортове на различни култури. Тук са създадени уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (известен като Мелник 55), Мелнишки Рубин, Мелник юбилеен 1300, Сандански Мискет, Мелник 82 и др. Спечелила много награди на национални и международни конкурси с вината, създадени в опитната винарска изба, станцията изживява ролята си и престава да съществува като такава в първите години на демокрацията . През 2006-2007 година трима ентусиасти, заредени с амбицията да развият лозарството и винарството в този благодатен район, възраждат опитната станция, изграждайки на територията й изба СИНТИКА- модерен и изцяло нов винарски комплекс, с капацитет за около 500000 литра вино, наследник на традициите на старата винарна и носител на нова концепция: развиване на потенциала на локалните български сортове грозде, поели пътя към световното винарство от Комплексната опитна станция, създавайки от тях и от гроздето на световните сортове, засадени в района,висококачествени, неподражаеми, богати и комплексни тероарни вина, отразяващи спецификата и уникалността на района, известен с лозарството и винарството още от времето на древните СИНТИ(тракийско племе), живeли тук преди хилядолетия.

Винарната

Винарска изба СИНТИКА е модерен комплекс- съчетание между традиции и новаторство.
На територията на комплекса са запазени многобройните и редки екзотични растителни видове- Гинкобилоба, Маслини, Кипариси, Парнар, Палми, Цитрусови дръвчета, Райска ябълка и др., като ландшафтът не е променян, а новото строителство е вписано хармонично в тази истинска ботаническа градина. Изграден, като класическо винарско имение, включващо освен производството на елитни вина и възможности за винен туризъм, почивка и бизнес- срещи, комплексът се завършва от нов Спа- Хотел с прилежащи към него два плувни басейна и зона за отдих. В съседство, под сянката на златните райски ябълки е построен малък конгресен център с офиси и зала за конференции.

ScreenHunter_24518 Jul. 01 17.04

 

 

 

 

 

 

 

Винарска изба СИНТИКА разполага със 325 дка. собствени лозя (175 дка от които се създават в момента) от сортовете Мерло, Каберне Фран, Сира,Каберне Совиньон, Пти Вердо и Ранна Мелнишка лоза, като е използван елитен френски посадъчен материал. Лозовите масиви се намират в землището на древния град Хераклея Синтика, съществувал през ІІІ век пр.н.е, и съвсем близо до живописната и магнетична местност Рупите.

2008 е първата година от новата история на Винарска изба СИНТИКА. От предишната винарна е запазена единствено уникалната подземна изба за съхранение и отлежаване на вината, с постоянна естествена температура от 14 ºС и естествена вентилация на въздуха. Тя е с капацитет за осемстотин бъчви тип барик и в стените й са вградени ниши за отлежаване на вина в бутилки. Към избата е изграден, с участието на водещи български и италиански проектанти и фирми, изцяло нов и съвременен винарски комплекс с капацитет за около 500 000 литра вино. Комплексът се състои от частично покрито отделение за първично винопроизводство, оборудвано с функционални ферментатори от инокс и съвременни италиански машини и агрегати; покрито отделение за съхранение, стабилизация и обработка на вината, разполагащо с модерна италианска техника и съдове от инокс с различен обем; физико -химична лаборатория; цех за бутилиране; дегустационна зала.
Енолог на Винарска изба СИНТИКА е Валерия Стоева. Под нейно ръководство технологичният екип създаде вината от първата реколта на възкръсналата за нов живот винарна, като дебютната серия беше наречена именно Ренесанс”(възраждане), за да отбележи новото начало. Следвайки концепцията на винарната, без излишна предпазливост и притеснения, още на старта на новото предприятие бяха произведени вина от сортовете Шардоне, Ранна Мелнишка лоза, Мускат, Мерло, Каберне Фран, Каберне Совиньон,Сира и Рубин. Гроздето беше селектирано още на лозето и внимателно подбрано само онова, от което можеше да бъде направено вино с подходящо качество. Използвайки двустепенно селектиране върху две сортировъчни ленти, гроздето беше преработено по технология, съобразена индивидуално с особеностите на всеки сорт грозде, както и със стила и категорията на всяко направено вино. На 12 март излезе първата серия от десет бутилирани вина в завършен търговски вид. Два дни по-късно, на ВИНАРИЯ 2009, шест от тези вина бяха отличени с награди (един златен медал, два сребърни медала, три вина на годината). Най-добрите вина бяха разлети във френски дъбови бъчви и оставени да отлежат в продължение на дванадесет месеца, под непрекъснат технологичен контрол. Те съставят Специалната селекция на Винарска изба СИНТИКА и бяха бутилирани в края на 2009 година, като в момента отлежават в бутилки в избата.

Карта на обекта