Национален земеделски регистър

ScreenHunter 2212 с. Смочево, общ. Рила
0885552901
office@medivalleywinery.com
www.medivalleywinery.com

 

 

 

Преди хилядолетия земите по средното течение на река Струма са били населявани от тракийското племе Меди. Освен с легендарния Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу древния Рим, медите са известни с развитото лозарство и винарство, и с култа си към виното. В чест на хората, положили основите на винарството в тази част от долината е наречена и винарната – Меди Вали (Долината на медите).

Меди Вали е класически винарски комплекс, изграден през 2007 г. Намира се в село Смочево, в полите на югозападна Рила, на 630 м надморска височина, в най-северната част на долината на река Струма, на живописния път за Рилския манастир. Състои се от модерна винарска изба и 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон Блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон.

 

unnamedВинарската изба се състои от административна сграда и отделна, изцяло покрита производствена част. Първият етаж на административната сграда разполага с голяма зала, винен бар, и магазин предлагащ вината на избата. Панорамната тераса, с изглед към величествената Рила е чудесно място за дегустации на открито. Производствената част се състои от приемно отделение за преработка на гроздето, отделение за първично винопроизводство и съхранение на вината, и цех за бутилиране. В подземието се намира избата за стареене на вината в бъчви и отделението за отлежаване на бутилираните вина при оптимални условия (температура и влажност) преди реализацията им.

 

През 2010 в Меди Вали започва реализирането на новата концепция на винарната, чиято цел е да я превърне в перлата на българския югозапад. Започва създаването на интересни, богати, специфични тероарни вина със собствен стил и уникален характер, направени от специално селектирано за всеки сорт и тип вино грозде в оптимална зрялост.

Меди Вали се намира в живописна местност на пътя за Рилския манастир. От тук започва югозападният лозаро-винарски район, известен като Долината на Струма. Атрактивното географско разположение на винарната, условията с които разполага и изключително добрите вина които предлага, отличени с престижни награди на национални и международни конкурси превръщат Меди Вали в най-очарователната нова дестинация за винен туризъм.

Винарната Меди Вали е отворена всекидневно за посещения. Тук ценителите могат да открият любимото си вино и да станат негов приятел завинаги.

ВИНA

През 2010 в Меди Вали започва реализирането на новата концепция на винарната, чиято цел е да я превърне в перлата на българския югозапад. Започва създаването на интересни, богати, специфични тероарни вина със собствен стил и уникален характер, направени от специално селектирано за всеки сорт и тип вино грозде в оптимална зрялост.
Вината на Меди Вали са разделени по сортове и стил в различни ценови и качествени категории. Търговските марки, под които се произвеждат и продават са базовата серия – A Good Year, серията от средния клас eXcentric Incanto и премиум бранда Incanto.

 

вина-серия-good-year-wines-600x400Вината в серията се произвеждат от грозде набрано в оптимална технологична зрялост, по-голямата част от тях отлежават 6 до 12 месеца в употребявани дъбови бъчви с обем 225 литра. Серията води началото си от реколта 2011 на Меди Вали, в продажба е от есента на 2012 година и бързо придоби популярност сред ценителите и специалистите в България и чужбина с отличното си съотношение цена-качество.
Мнозинството от вината в серията получиха признание и медали от множество национални и международни конкурси.
В концепцията е заложена и идеята, че добри вина с разпознаваем стил се правят само от грозде, отгледано в условията на една добра година… Виж повече

 

вина-серия-excentric-incanto-wines-600x400Серията eXcentric Incanto са вина с високо качество на ексцентрично добра цена, при които различното и странното създават стила. Заради следването на идеята за очарование те запазват думата Incanto (от итал. „очарование“) в името си. Същността на вината eXcentric Incanto е в постигането на хармония и създаването на стил.

През 2015 година разширихме вината в серията с хитовото Chardonnay & Sauvignon blanc eXcentric Incanto – носител на най-високата награда за бяло вино в страната – „Златен Ритон“ от Международното изложение Винария 2015. Последваха го вино направено от сорта Рубин и впечатляващо с вкусовите си качества розе. От края на 2015 година серията eXcentric Incanto се сдоби и с рок енд рол лейбъл – вино посветено на… Виж повече

 

 

вина-серия-incanto-wines-600x400Търговската марка Incanto (от италиански очарование) е премиум бранда на Меди Вали, създаден за истинските ценители и колекционери на виното. Тя изразява философията на избата – да създава специфични тероарни вина с уникален характер, изразяващи максимално качествата на сорта, региона (долината на Струма), както и разбиранията на енолозите за виното, нежността и хармонията.
Вината Incanto се правят от най-доброто, специално селектирано грозде, без компромис само в години в които енолозите ни разполагат с перфектната суровина набрана в оптимална технологична зрялост. Виж повече

 

Малки бутилки – 187 мл

вина-малки-бутилкиВ серията A Good Year произвеждаме част от вината и в малки бутилки с размер 0.187 л (1/4 нормална бутилка, или една винена чаша). Сладка и чаровна визия на една разфасовка подходяща за всеки винен повод с десетки приложения за любителите на виното. Предлагаме за вашите вълнуващи събития A Good Year Sauvignon Blanc (187 мл), A Good Year Chardonnay (187 мл), A Good Year Rose (187 мл) и A Good Year Merlo (187 мл).

 

 

 

ВИНЕН ТУР И ОЩЕ НЕЩО

Меди Вали е класически винарски комплекс, намиращ се на кръстопът на многополюсен туристически компас. Само на час път от столицата, в непосредствена близост до Рилски манастир, позициониран на вододела между областите Благоевград и Кюстендил, всяка предлагаща не малко туристически обекти, Меди Вали е прекрасно начало или повод да посетите тези места. Намиращ се едва на 5 км. от главен път Е-79 комплексът е лесно достъпен, за всеки решил да отдели време и да се запознае с характера и ансамбъла от емоция, аромат и чувства, който представляват вината на Меди Вали.
От тук започва югозападният лозаро-винарски район, известен като Долината на Струма. Това е предпоставка за любители на винения туризъм да започнат своя винен гастрол именно от най-северната част на Долината на Струма – винарски комплекс Меди Вали.

Вашето посещение във винарски комплекс Меди Вали ще бъде едно незабравимо преживяване, което ще остави спомени за дълго.
Чрез Винения туризъм „се реализират“ история, традиции, атрактивност, красива природа, празници, кулинарство и гастрономия, социални контакти, здраве. Затова той може да бъде наречен ТУРИЗЪМ ЗА ВСИЧКИ СЕТИВА. Тръпката да си сред лозята, да се докоснеш до гроздето, да те разведат в самата изба, където се произвежда виното, да ти налеят чаша от някоя бъчва е невероятна.
Няма значение дали сте с изградена винена култура и високи изисквания или за първи път тръгвате по пътя на виното – най-важното е да откриете нещо ново, различно, нещо което да запомните за дълго, а именно това цели нашия млад и неуморен екип – да създава вина със стил, вина, чийто качества могат да бъдат открити и запомнени.
Други туристически обекти, които може да посетите в близост до винарски комплекс Меди Вали:
В близост до винарския комплекс се намират Рилски манастир, природният феномен Стобски пирамиди, гр. Кюстендил известен с богата си история и прекрасни места за посещение, Благоевград, Дупница, Банско са само част от намиращите се в близост туристически обекти.
Ако искате да съчетаете посещението във винарната с нощувка, ние Ви препоръчваме да го направите при нашите приятели от Вила Айя.

 

Related Posts