bv
Долна Митрополия, обл. Плевен
064880681
bulsugar2002@dir.bg
http://www.bulsugar2002.bg
Традиция и модерни технологии

Българска захар 2002 ЕАД е правоприемник на традицията в производството на захар и захарни изделия. Успешният старт на дружеството през 2003 година се дължи както на енергичността от страна на ръководството, така и на половинвековната традиция при про и зводството на захар и захарни изделия, висококвалифицираните кадри и натрупания богат опит.

Untitled collage (1)Българска захар 2002 ЕАД е сертифицирана и работи по ISO 9001: 2000 и НАССР система.
Голяма част от произвежданите захарни изделия са със защитена търговска марка, с установени традиции в производството.

Произвеждат се различни по вид и вкус бисквити, локуми, вафли и бон бони. Те се изработват от висококачествени суровини: брашно, захар, маргарин, сухо мляко, хидрирани масла, печени фъстъчени ядки, какао и др.
За нуждите на производството дружеството разполага със собствен производител на пара и самостоятелен автомобилен парк.

Познати и желани за потребителите са бисквитите Ябълков цвят, Златна есен и бисквитиерата Плевен. Те са с фина порьозност на структурата, крехки и приятни за консумация.
Добре познати на потребителите са нетункваните вафли Елия с аромат на лимон, лешник, ванилия, портокал, какао.
С чудесен вкус са тункваните вафли Кайлъка. Те са любима и предпочитана закуска за деца и възрастни.
Познати и предпочитани са бо н боните Карамел лакта, локумите Цветен и Класик, произвеждани по оригинална класическа технология.
Гамата на произвежданите асортименти непрекъснато се разширява. Отскоро на пазара са новите бисквити Детска закуска с канела и Златна есен – лукс.
От 01.12.2006 година производството на шоколадови и захарни изделия се отделя в самостоятелно дружество – БЪЛГАРСКА ЗАХАР -ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ ЕООД.

Исторически сведения

Фирмата води началото си от 1930 година, когато започва работа първата кооперативна фабрика Българска захар за производство на цвеклова захар. Тя изцяло е основана с български капитали. Преработ вала е около сто и петдесет тона за денонощие и е била достоен конкурент на останалите захарни фабрики в страната, които са били собственост на чуждестранни фирми през тези години.

По-късно след реконструкция и модернизация мощността достига до 850 тона преработено захарно цвекло в денонощие.
През 1978 г. завърши изграждането и беше пуснат в експлоатация нов захародобивен завод по проект и оборудване на фирмите : Хемадекс и Полимекс цекоп – Полша.
Някогашната малка кооперативна фабрика сега е един от големите заводи за производство на захар в страната с капацитет 6000 т захарно цвекло в денонощие.

От 1983 г. започва и преработка на сурова тръстикова захар. На пазара фирмата предлага захар в чували по петдесет кг.
Организираното производство на захарни изделия на територията на дружеството води началото си от 1952 г. с производството на халва.

По-късно започва производство на вафли и локум.
През 1962 г. като цех към тогава съществуващия Държавен хранителен комбинат се включва и фабрика Свобода град Плевен, със специализация в производството на захарни изделия. Предпоставка за развитието на захаропреработването в региона е стабилната суровинна база – захар, растителни масла и слънчогледови семена, както и високото търсени на липсващите по това време захарни изделия.

През 2001 г. започна преместването на всички производства от цех Свобода град Плевен на територията на Българска захар АД в град Долна Митрополия.

Фирмата е правоприемник на традицията в производството на захар и захарни изделия и започва своята производствена дейност в началото на 2003 г.

Успешният старт на дружеството, освен на енергичността от страна на ръководството, до голяма степен се дължи на вече половин вековната традиция в производството на захарни изделия и натрупания с годините богат опит.

В дружеството работят висококвалифицирани работници и служители. Над 10 % от работниците и служителите са с висше образование.
За нуждте на производството дружеството разполага със собствен производител на пара и самостоятелен автомобилен парк, гарантиращ бързото и безпроблемно доставяне на готовата продукция до всички клиенти на територията на цялата страна.

Българска захар 2002 ООД е сертифицирана и работи по ISO 9001: 2000 и НАССР система.
От 01.12.2006 г. производството на шоколадови и захарни изделия се отделя в самостоятелно дружество – БЪЛГАРСКА ЗАХАР -ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ ЕООД.

Карта на обекта