ScreenHunter_2125 Nov. 05 13.14
София, ул. Стара планина 25
029434955, 028463633
boni@boniholding.com
www.boniholding.com
Основан преди повече от 20 години, днес Бони Холдинг АД е една от най-големите фирми в българската хранителна индустрия, лидер в производството на свинско месо, и е сред най-утвърдените производители на месни продукти и колбаси.

Компанията включва ферми за хибридно и стоково свиневъдство, както и един от най-модерните месопреработвателни комплекси в Европа, който разполага с технологични възможности за производство на неограничена продуктова гама месни продукти.

ScreenHunter_2128 Nov. 05 13.24

Бони Холдинг е вертикално интегрирана компания, която осъществява дейност на всички производствени нива:

  • стоково
  • добив
  • транжиране
  • месопреработка
  • фуражно производство
  • свиневъдство
  • хибридно

СВИНЕВЪДСТВО

Началото на развитието на свиневъдния сектор в Бони Холдинг стартира през 2000 г. със закупуването на няколко свинекомплекса. Основна причина за създаване и развиване на собствено свиневъдство е незадоволителното качество на месните вложения и суровинния недостиг, който месопреработвателния сектор на групата изпитва по това време.

Днес Бони Холдинг е най-големият производител на свинско месо в страната и основната движеща сила на българското свиневъдство с постоянна инвестиционна активност, насочена към повишаване на ефективността и увеличаване на поголовието. Понастоящем в стоковите свинеферми на холдинга се отглеждат 150 000 чистопородни животни, които се отличават с много висок процент на постното месо, крехкост на месото и по-ниско съдържание на мазнини в него, спрямо традиционно отглежданите в България породи.

Затвореният цикъл, който започва от модерната генетика, специалните фуражи и начин на отглеждане, гарантира повторяемост и високо качество на отглежданите животни, а оттам и високо качество на месните продукти.

ScreenHunter_2131 Nov. 05 13.25

Обособени са две двойки свинекомплекси, състоящи се от репродуктор и стокова ферма, плюс хибриден център, който управлява процесите, свързани с генетиката на животните. В репродуктора прасетата се раждат и отглеждат до 35 кг., след което се угояват в стоковата ферма. Двата тандема са разположени в зърнодобивните райони на България, което позволява ефективно обезпечаване с фураж.

МЕСОПРЕРАБОТКА

Месопреработвателната дейност на Бони Холдинг е съсредоточена в градовете Ловеч и Карлово. Инвестициите на Бони Холдинг в двата производствени центъра надхвърлят 20 млн. евро.

Производственият център в град Ловеч представлява комплекс от индустриална транжорна, предприятие за производство на колбаси и предприятие за производство на разфасовки, млени меса, полуфабрикати и печени продукти. Поради непосредствената си взаимна близост трите месопреработващи предприятия в Ловеч формират изключително ефективен производствен комплекс.

Комплексът разполага и с хладилен лагер с обща застроена площ от 1923 кв. метра, котелна централа и локална пречиствателна станция за отпадни води. Сградите са изпълнени от сглобяема метална носеща конструкция, като ограждащите стенни елементи са изпълнени с панели с топло- и звукоизолационни пластове.

Във функционално отношение производствените блокове са разделени на приемна зона, зона за обработка и експедиционна зона с присъщите за тях технологично обособени помещения и хладилни площи. С оглед на най-новите изисквания за производство на безопасни и качествени храни е оформен контролиран санитарно-хигиенен блок за персонала. В ситуационно отношение сградите са разположена така, че имат контролиран вход и изход. През 2007 г. комплексът в Ловеч спечели престижната награда Сграда на годината в категория Индустриални сгради.

ScreenHunter_2134 Nov. 05 13.25

Месопреработвателното предприятие на Бони Холдинг в град Карлово е специализирано в производството на сурово-сушени колбаси и деликатеси. Най-голямото богатство на Месокомбинат Карлово са неговите климатични сушилни, в които се осъществява зреенето и сушенето на продуктите и формирането на вкусовите им качества под влияние на уникалната микрофлора.

В течение на дългите години в карловските сушилни са се култивирали няколко щама киселомлечни бактерии, комбинацията от които не се среща никъде в света. Благодарение на специфичните климатични условия, съхранената производствена традиция и използването на модерна месопреработвателна техника продуктите на месокомбината се отличават с неповторимо качество и уникален вкус.

Карта на обекта