91205__377
гр. Бургас, ул. Сливница 33
0887929793
deltan@abv.bg

 

0000229198-article3Био аква ферм от Бургас е собственик на първата в акваторията на Черно море мидена ферма, изградена по патентована норвежка технология на фирма “SMART FARM” – AC, Stavanger.

Дейността на нашата фирма е от съществено значение за северния Несебърски залив. Тук се отглеждат култивирани миди, които имат голямо значение за пречистване на морската вода. Всяка мида пречиства за 24 часа 82 литра морска вода.

Бургаската фирма реализира европейска програма в партньорството на Българо-американската кредитна банка.

Управителят на дружеството напомни, че мидената ферма е първата в Черно море за култивирано отглеждане на черна мида върху мрежести колектори и това е уникално като метод на производство.

Средната консумация на миди в Европейския съюз е осем килограма на глава от населението. В България консумацията е в пъти по-малко, като ние се стремим да променим това статукво.

По думите на управителя добивът на мидите се извършва чрез робот. Те се предлагат сортирани по размер, съгласно БДС и почистени от водорасли и варовикови образувания.

Реализацията им на едро се извършва директно от рибарско пристанище Несебър, в гаци с тегло 5–10 кг, или в пластмасови каси. Годишното производство на „Био аква ферм” ЕООД от Бургас е около 300 тона.

Карта на обекта