[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]bel[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text] Варна, р-н Приморски, ул. Ген. Скобелев 50
052608228
belogradec@gmail.com
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_gap height=”25″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Избата е създадена през 2011 година. За разлика от обичайното в България – винзаводите да създават едва напоследък собствени лозови масиви, избата беше съградена за да превърне във вино плода от собствените 1000 декара лозя, засадени през 2006 – 2008г.

А лозята са разположени на южните и югозападни склонове на Новопазарското плато – в землището на с. Белоградец, на около 45 километра от Варна и Черно море. Избата, разбира се, е до лозята – накрая на селото.

Перфектното за отглеждане на лозя съчетание на климат, изложение и почви /тероар/ не е наше откритие. В една от двете тракийски могили, намиращи се до лозята, археолозите са открили артефакти, свидетелстващи, че още преди повече от 2000 години древните траки са гледали лозя и правили вино по тези места.

И това е обяснимо – почти няма друго място в северна България, където червените сортове да узряват така добре, а белите да развиват изцяло характера си без да губят характерната си свежест.

Това позволява да отглеждаме сравнително широк спектър от сортове – от белите: Шардоне, Мускат, Вионие, Гевюрц траминер, немски Ризлинг и български Златен димят, а от червените – Пино ноар, Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Сира, Аликант буше и Кот Малбек. Скоро ще влезе в плододаване и традиционния български сорт Гъмза.

След две години ще предложим вино и от неизвестен до сега местен сорт, открит до с.Татул /Български Родопи до Перперикон/, за който се счита, че е на възраст над 3000 години и в момента е в процес на размножаване.

Лозичките на всеки сорт са внесени от родините им. Гевюрц Траминер и Немски ризлинг дойдоха от района на Рейн в Германия.

Пино ноар, двете кабернета, мерлото и малбека бяха доставени от престижните френски пепинери Гийом и Мерсие. Независимо от родовитостта на сорта по време на растежа на лозата ние регулираме добива до размер от 450 – 500 кг/дка.

Това позволява на избата да има годишен капацитет от 530 000 бут. Нашият опитен технолог, освен белите и червени вина, прави чудесни розета от червените каберне совиньон, малбек, мерло и пино ноар.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_gap height=”25″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gmaps type=”m” zoom=”14″ bubble=”1″ title=”Карта на обекта” link=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d11605.057736124407!2d27.321534241013747!3d43.350579019487256!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x40a59bfb3d704a3d%3A0xa00a014cd0db010!2zOTIzMCDQkdC10LvQvtCz0YDQsNC00LXRhg!5e0!3m2!1sbg!2sbg!4v1464178838132″ size=”350″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_gap height=”25″][/vc_column][/vc_row]

Related Posts