Национален земеделски регистър

ScreenHunter_11495 Jun. 13 14.44 с. Долно Спанчево
0886654020
info@abdyika.com

http://www.abdyika.se/

 

 

Винарната Abdyika е основана през 2005 г. от семейство Ганев с амбицията да създаде уникални качествени вина от България. Фермата се намира в югозападния ъгъл на страната, където четирите планини Пирин, Беласица, Алиботуш и Огразден образуват Стримонадален, домът на Мелникдруван.Абдийка е и древното име на склона, където се намира фермата. Тя произлиза от персийски  ab,  което означава  I  и латински  di,  което означава  Бог .  Днес Abdyika  се използва в свободен превод като  божи дар, което добре описва тероара, идеален за отглеждане на грозде (= почва и микроклимат). „… Почвата е богата на минерали, като желязо, фосфор, калий и калций както на повърхността, така и на дълбочина. Постната и богата на минерали почва с добри механични и физични свойства е основна предпоставка за отглеждане на грозде, от което искате да произвеждате вина с уникални свойства. Отчитайки отличния климат и съдържанието и свойствата на почвата, изследваният терен може да бъде класифициран като много подходящ за отглеждане на висококачествени сортове грозде … Това твърдение е направено от професор М. Пенков след обширен анализ на почвата на стопанството. Той също така участва активно в планирането и изграждането на лозето. Пенков е признат експерт с много национални и международни награди, включително от  Оксфордския университет където е   гост-професор  от 1992 г.

Работата във фермата започва през есента на 2005 г., когато растителността е изчистена и почвата е разорана на дълбочина 70 см. Изборът на сортовете грозде, засаждането и свързването, както и прибирането на реколтата са оптимизирани, само за да се постигне максимална качество на гроздето. Въпреки ниските годишни валежи, малко над 550 mm, лозето на Abdyika не се напоява. Това води до значително по-големи усилия, особено през първите години, но е необходимо лозите да оцелеят и да се вкоренят на дълбочина 5–6 метра, където концентрацията на вар и минерали е висока и корените на лозата достигат до подпочвените води .

Тероарът на фермата, дълбоката коренова система на лозата и ниският добив на грозде са предпоставки гроздето да съдържа висока концентрация на феноли (ароматни аромати, дъбилни вещества, оцветители …) и киселина.Основното грозде във фермата е  Мелник  и неговите клонирани сортове  Руин  и  Мелник -55 , които се допълват от грозде от сортовете Бордо  Мерло  и  Каберне Совиньон . Това дава възможност за интересни смеси, оптимизирани за метеорологичните условия през винената година.

Днес фермата се управлява във фирмена форма заедно с 30 заинтересовани от вино съсобственици и в нея работят около двадесет души, чиято интензивна работа позволява производството на висококачествени и биологични вина Abdyika. Общото годишно производство в момента е около 50-60 тона грозде или малко над килограм грозде на лоза, което дава около 45-50 000 бутилки вино.

Площ на обработка: 12 ха

Плътност на засаждане: 4200 лози на ха

Сортове / брой лози:
–  Мелник -55  (25 000)
–  Руен  (5000)
–  Отгледан Мелник  (7 000)
–  Каберне Совиньон  (7500)
–  Мерло  (7500)

Формиране:  Двукратен
добив на реколтата  Guyot : приблизително 1 кг на запас Производство на
вино (добив) на хектар: 2500–3000 литра на хектар.

Related Posts